Geluidsoverlast door warmtepompen komt steeds vaker bij de rechter

Gepubliceerd op 19 september 2021 om 20:52

Nieuwe regelgeving sinds april 2021

Door de nieuwe regelgeving omtrent geluidsoverlast van warmtepompen en airco's (van kracht sinds april 2021) zien we dat de eerste zaken rondom deze geluidsoverlast bij de rechter zijn geweest. In deze blog geven we u meer informatie over deze eerste rechtzaken en geven we u advies wat u kunt doen om een dergelijke situatie te voorkomen.

Geluidsoverlast door meerdere warmtepompen

In gemeente Gooise Meeren stond het plan om het oude gemeentehuis te transformeren in 40 gasvrije sociale huurwoningen. Hierbij is ingezet op warmtepompen om dit mogelijk te maken. Omwonende maakten zich echter zorgen om de cumulatieve geluidsoverlast van deze warmtepompen en zijn met deze zaak naar de rechter gestapt. 

De Raad van State stelde de omwonende in het gelijk en daarmee kwam er een streep door het bestemmingsplan te staan. De uitspraak van de Raad van State valt onder jurispedentie, en daarmee kan deze uitspraak gaan zorgen voor vertraging bij meerdere bouwprojecten. (Link naar uitspraak). 

Gemeenten moeten onderzoek doen naar geluidsoverlast

In een andere rechtzaak rondom geluidsoverlast van warmtepompen, dit maal in gemeente Brummen, heeft de rechter geconcludeerd dat de gemeente heeft gefaald in het vaststellen van het bestemmingsplan. Volgens de Raad van State had de gemeente onderzoek moeten doen naar de geluidsoverlast voorafgaand aan het afgeven van het bestemmingsplan.

Bij geluidsmetingwarmtepomp.nl zijn we gespecialiseerd in dit soort geluidsvraagstukken rondom warmtepompen en airco's en hebben we ook al het geluidsonderzoek voor verschillende bestemmingsplannen uitgevoerd. 

Ook "particulieren" vaker naar de rechter

Naast deze grotere rechtzaken rondom geluidsoverlast van meerdere warmtepompen leiden ook burenruzies steeds vaker tot juridische stappen. Dit is voor niemand een gewenste situatie, vaak gaat dit namelijk gepaard met ruzie, energie en kosten. 

Onze ervaring binnen geluidsmetingwarmtepomp.nl leert ons dat het voorkomen van jurische stappen in vrijwel alle gevallen de voorkeur heeft.