Wat als de buren niet meewerken om de geluidsoverlast van een airco of warmtepomp te reduceren?

Gepubliceerd op 8 juli 2021 om 20:52

Veel van onze klanten ervaren geluidsoverlast van een airco unit, zwembad pomp of warmtepomp van de buren. Vaak is het in deze gevallen zo dat de uitblaasrichting van de airco of (zwembad) warmtepomp gericht is op het aangrenzende perceel. Hierdoor zijn het vaak niet de eigenaren van de unit die de overlast ervaren maar juist de buren. Erg vervelend voor beide partijen natuurlijk.

In deze blog geven we advies wat u als buren kunt doen als u geluidsoverlast ervaart van een airco unit of (zwembad) warmtepomp van uw buren.

 1. Ga in gesprek met uw buren

  Het eerste advies wat wij bij Geluidsmetingwarmtepomp.nl altijd geven is om in gesprek te gaan met uw buren. In sommige situaties zijn uw buren zich niet bewust van het probleem, of wordt het probleem onderschat. Door in gesprek te gaan kunt u dit aankaarten en kunt u samen tot een oplossing proberen te komen.

  Tips voor het aangaan van een gesprek met de buren over de geluidsoverlast:
  1. Houdt dit gesprek vriendelijk.
   Het in kaart brengen en aanpakken van de overlast is vaak het eenvoudigst wanneer er een goede samenwerking is tussen beide partijen.
  2. Indien uw buren het probleem niet willen erkennen, probeer dan niet uw buren te overtuigen van de ernst van de overlast maar probeer in het gesprek samen naar oplossingen te kijken om de overlast voor ú weg te nemen
  3. Het is moeilijk, maar ons advies is om niet te principieel de discussie te starten. Als een van beide partijen een zeer principiële houding aanneemt is dat vaak geen goede start om het gesprek aan te gaan en om tot een oplossing te komen. In zo’n gevallen zien we vaak dat een van beide partijen juridische stappen overweegt. Dit is een kostbaar en energie rovend proces en ons advies is altijd om dit, indien mogelijk, te vermijden.
 1. Voer een geluidsmeting uit

  Het uitvoeren van een geluidsmeting helpt u allereerst om de overlast objectief in kaart te brengen.
  1. Indien mogelijk voeren wij graag de geluidsmeting uit in overleg met de buren. In dit geval kan er namelijk “gespeeld” worden met het vermogen van de airco unit of warmtepomp. Door de airco of warmtepomp gedurende de meting aan en uit te zetten kunnen wij het beste de geluidsoverlast afkomstig van de warmtepomp in kaart brengen.
  2. Als standaard onderdeel van onze service ook advies over de meest geschikte geluidsreducerende maatregelen voor uw situatie. Hierbij geven wij zowel advies voor maatregelen die de eigenaar van de warmtepomp kan ondernemen als de omwonende.
  3. Indien u geen samenwerking met uw buren heeft voor het uitvoeren van een geluidsmeting is het nog steeds mogelijk om een meting uit te voeren. In zo’n geval kiezen we, in overleg met de aanvrager, een moment waarop we verwachten dat de airco of warmtepomp aan zal staan. Voor airco’s zijn dit vaak de warmere dagen en voor warmtepompen de koudere dagen. Tot kort voor de meting hebben we hierover contact met de aanvrager om het moment af te stemmen.
   We zien vaak dat onze klanten in deze situaties het meetrapport gebruiken om weer in gesprek te komen met de buren rondom de overlast.
 1. Verminder de overlast door zelf geluidsreducerende maatregelen te nemen

  Indien u niet tot overeenstemming kunt komen met uw buren is het ook mogelijk om zelf geluidsreducerende maatregelen te nemen als buren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een geluidsdempende schutting voor de airco of warmtepomp. Als onderdeel van de geluidsmeting geven wij u advies welke geluidsreducerende maatregel u kunt nemen om de geluidsoverlast bij u weg te nemen of te verminderen. 

Indien u vragen heeft rondom de geluidsoverlast van de airco of warmtepomp van uw buren kunt u altijd, geheel vrijblijvend, contact met ons opnemen en dan bespreken we samen mogelijke vervolgstappen.