Opsporen onbekend geluid

Gepubliceerd op 8 juli 2021 om 20:52

Last van een onverklaarbaar geluid in huis? Met onze geluidscamera sporen wij het onbekende geluid voor u op!

Ondanks dat wij bij geluidsmetingwarmtepomp.nl natuurlijk zijn begonnen met een focus op geluidsmetingen rondom overlast van airco units en warmtepompen krijgen we sinds het begin af aan veel vragen over het opsporen van onbekende geluiden in huis.

Door de toegenomen hoeveelheid apparaten in en rondom huis ervaren steeds meer mensen last van onverklaarbare geluiden. Dit kan bijvoorbeeld het geluid zijn dat je koelkast of tv produceert, maar ook het geluid afkomstig van een CV-ketel, afzuiging, of airco of warmtepomp. Hierbij is het ook zo dat dit geluid zelfs niet altijd afkomstig is van een bron binnenshuis. In appartementencomplexen kan het geluid ook afkomstig zijn van installaties uit de algemene ruimtes, of een nabijgelegen elektriciteitshuisje of snelweg kan (o.a. door resonantie) ook zorgen voor een onverklaarbaar maar erg storend geluid in huis.

Wanneer men het onbekende geluid als storend ervaart schakelt men soms hulp in van een geluidsexpert om het geluid mee op te sporen. In zo’n geval wordt er vaak d.m.v. een geluidsmeter en een dagboek gekeken of men een patroon kan ontdekken in het geluid. Dit patroon kan dan vervolgens helpen bij het vaststellen waar het geluid waarschijnlijk van afkomstig is. In veel gevallen blijft dit echter toch gissen en is het niet mogelijk dit met een hoge zekerheid vast te stellen. De methode die wij bij Geluidsmetingwarmtepomp.nl hanteren voor het opsporen van onverklaarbare geluiden is vele malen meer betrouwbaar.

Bij Geluidsmetingwarmtepomp.nl zijn we in het bezit van een akoestische camera, en met deze camera is het mogelijk om heel nauwkeurig in kaart te brengen waar het geluid van afkomstig is. Bij het opsporen van een onverklaarbaar geluid gaan wij als volgt te werk:

 1. Een klant neemt contact met ons op
  In dit eerste telefonische contact wordt het probleem besproken en doen wij een inschatting of wij u in uw situatie verwachten te kunnen helpen. Indien dat niet het geval is leggen wij ook uit waarom dat het geval is. Een voorbeeld hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat de geluidsoverlast afkomstig is van een nabijgelegen snelweg. In dat geval is het met onze geluidscamera moeilijk om dit in kaart te brengen (het is namelijk niet afkomstig van “1 punt”). In zo'n geval kunnen we wel een traditionele geluidsmeting aanbieden  (zonder akoestische camera). 
 2. Inplannen geluidsonderzoek
  Indien wij verwachten u te kunnen helpen, en u graag een geluidsonderzoek door ons laat uitvoeren gaan we over tot het inplannen van dit onderzoek. Indien u vaak overlast ervaart op een bepaald tijdstip of dag dan houden wij hier natuurlijk rekening mee.
 3. Voorbereiden geluidsonderzoek
  Voorafgaand aan het geluidsonderzoek hebben we telefonisch contact om de mogelijke veroorzakers van de overlast door te spreken. Door onze ervaring weten wij welke apparaten vaak een probleem geven. Het is vervolgens aan de aanvragen om te zorgen dat we tijdens het onderzoek toegang hebben tot die apparatuur voor het zo goed mogelijk uitvoeren van een meting. In het geval van een appartementencomplex is het bijvoorbeeld handig om met de VvE af te stemmen dat we toegang hebben tot de machinekamer.
 4. Het geluidsonderzoek
  Vervolgens komen wij op het afgesproken tijdstip naar u om het geluidsonderzoek af te nemen. We meten hierbij als eerste op de plekken waar u aangeeft overlast te ervaren. Door onze akoestische camera kunnen we in kaart brengen in welke frequentieband het geluid dat overlast geeft zit. Vervolgens voeren we geluidsmetingen uit bij de mogelijke veroorzakers. Door onze akoestische camera kunnen we heel duidelijk zien welke apparaat dezelfde geluidsfrequentie uitstraalt en daarmee dus (een van de) veroorzakers is van het geluid.
 1. We delen onze bevindingen
  Tijdens het geluidsonderzoek delen wij meteen onze bevindingen met u. Wel zo fijn, dan bent u meteen op de hoogte wat de oorzaak is van de geluidsoverlast. Natuurlijk is er hier ook altijd ruimte om vragen te stellen aan onze akoestisch adviseur. Wij denken ook mee na over eventuele geluidsreducerende maatregelen om de overlast weg te nemen.
  Daarnaast delen wij ook achteraf de filmpjes die wij gemaakt hebben met onze akoestische camera. Dit kan u helpen om in gesprek te gaan met de eigenaar van het apparaat (bijvoorbeeld de VvE).
 1. Wij sturen de factuur
  Na afloop van het geluidsonderzoek sturen wij de factuur van ons geluidsonderzoek, dit is gelijk aan de prijs van een 1uurs-geluidsmeting. Op deze pagina vindt u onze tarieven.

Indien u nog vragen hebt over het opsporen van een onverklaarbaar geluid bij u in huis, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.