Waar kan ik mijn warmtepomp het beste plaatsen om geluidsoverlast te voorkomen?

Gepubliceerd op 19 augustus 2020 om 07:36

Warmtepompen - een duurzame manier van verwarmen

In Nederland worden zowel in de nieuwbouw als in bestaande woningen projecten ontwikkeld om duurzaam te wonen, dat is natuurlijk een goed initiatief. Nieuwe bouwprojecten worden ontwikkeld zonder gaslevering, waardoor andere vervangende verwarmingssystemen moeten worden toegepast. Een alternatief verwarmingssysteem is de toepassing van warmtepompen.  Een nadeel van verwarmen door een warmtepomp is dat het kan leiden tot geluidsoverlast voor de bewoners of voor omwonende.

Het plaatsen van warmtepompen

Omdat warmtepompen voor geluidsoverlast kunnen zorgen, wordt er geadviseerd goed na te denken over de plek waar u een warmtepomp plaatst. Warmtepompen kunnen zowel in de woning als buiten de woning worden geplaatst.

Geluidsmetingwarmtepompen.nl adviseert om bij het plaatsen van uw warmtepomp erg goed na te denken over de beste locatie. Denk hierbij niet alleen aan de afstand tot bijvoorbeeld uw buren of uw slaapkamer, maar ook bijvoorbeeld aan eventuele schuurtjes of schuttingen die geluid kunnen weerkaatsen, of aan de trillingen die de warmtepomp via de muurophanging uitstraalt.

 

Geluidsadvies voorafgaand aan plaatsing van uw warmtepomp

Op basis van onze ervaring rondom geluidsoverlast van warmtepompen is ons sterke advies om niet te lichtzinning te denken over geluidsoverlast van uw warmtepomp na plaatsing.

Vraag uw installateur om hierover mee te denken. In sommige gevallen zien we dat installateurs het probleem van geluidsoverlast onderschatten, of hier niet voldoende ervaring mee hebben. Om er zeker van te zijn dat u goed geluidsadvies krijgt voorafgaand aan het plaatsen van uw warmtepomp kunt u ook ons inschakelen. Door onze focus op geluidsoverlast door warmtepompen hebben wij veel ervaring met dit specifieke onderwerp. Bij geluidsmetingwarmtepomp.nl vinden we het onze taak om niet alleen metingen en advies te verlenen als er al geluidsoverlast door warmtepompen optreedt, maar ook geluidsadvies te geven voorafgaand aan de plaatsing van uw warmtepomp. Na de vele schrijnende situaties waarin wij advies hebben gegeven kunnen we stellen dat dit u veel geluidsoverlast en problemen kan voorkomen.   

Voor slechts €195 geven wij u via een videogesprek advies voorafgaand aan de plaatsing, voor het voorkomen van geluidshinder na installatie. Hierbij geven wij advies over de beste plek van de warmtepomp, en kunnen we vaak al voor plaatsing berekenen of er additionele geluidsdempende maatregelen nodig zijn om te voldoen aan de nieuwe regelgeving (Bouwbesluit 2012, en eventuele aanvullende regelgevingen van uw gemeente).

Wij geven dit advies onder het motto "voorkomen is beter (en goedkoper!) dan genezen". Houdt er namelijk rekening mee dat de kosten van geluidsdempende maatregelen na plaatsing vaak een stuk duurder zijn dan wanneer u dit meteen met de plaatsing meeneemt.

Uiteraard is ons advies geheel vrijblijvend en is het aan u om zelf te kiezen welke geluidsreducerende maatregelen u al bij plaatsing wilt nemen. Ons doel is u voorafgaand aan de plaatsing goed te informeren om verrassingen in de toekomst te voorkomen. 

Voor vragen of advies voorafgaand aan de plaatsing van uw warmtepomp kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.