Geluidsnormen warmtepompen aangescherpt

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 07:00

Geluidseisen warmtepomp

Vanaf 2021 gelden nieuwe eisen voor het maximale geluid van warmtepompen met een buitenunit. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil zo overlast van warmtepompen voorkomen. Deze eisen gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. 

De voorgestelde eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn. Dat is niet heel veel geluid, maar de aard van het geluid kan wel irritant zijn. Een hoge piep van 40 dB is nog steeds irritant.

Hoe kun je aan de geluidseisen voldoen - voorafgaand aan de installatie?

Kies de juiste apparatuur

  • Kies voor een warmtepomp met het juiste vermogen voor jouw woning dan hoeft hij niet zo hard te draaien. Laat je hier goed over adviseren.
  • Kies voor een warmtepomp met een buitenunit die relatief stil is. Let op het geluidsvermogen dat op het energielabel staat. Vraag de fabrikant/installateur wat dat betekent voor het geluidsniveau op een bepaalde afstand.
  • Kies voor een modulerende warmtepomp. De compressor moet niet alleen aan of uit kunnen, maar op verschillende snelheden kunnen draaien.
  • Kies voor een warmtepomp met een nachtinstelling. Je kunt hem dan zo instellen dat hij 's nachts niet op vol vermogen draait en daardoor maakt hij minder geluid.
  • Maak je woning geschikt voor lage-temperatuurverwarming. Dit doe je door te isoleren en vloerverwarming en/of lage-temperatuur radiatoren te installeren. Als de temperatuur laag kan blijven, werkt de warmtepomp efficiënter en stiller.
  • Overleg met de leverancier of een buffervat een goed idee is. Door warmte te bufferen kan de warmtepomp langer op een laag toerental draaien, in plaats van tussen uit en vol vermogen te schakelen. Dat is niet alleen stiller, de warmtepomp gaat ook langer mee.

2) Kies een goede plek

  • Hoe verder de warmtepomp van je huis en woningen in de omgeving staat, hoe kleiner de kans op geluidsoverlast. Houd wel rekening met lager rendement door lange leidingen.
  • Een plek op een plat dak is prima. Zorg dan wel voor trillingsdemping en de uitblaasopening mag niet op een gevel gericht zijn.
  • Ook aan een gevel of op een balkon is trillingsdemping erg belangrijk.
  • Zorg voor zoveel mogelijk vrije ruimte (of beplanting, maar geen muren of schuttingen) rond de uitblaasopening. Een tuin met planten en gras weerkaatst veel minder geluid dan een betegelde tuin. Zorg dat de buitenunit niet overgroeid of vervuild raakt en goed bereikbaar is voor onderhoud.

Niet alle punten zullen voor uw situatie van toepassing zijn. Bespreek de mogelijkheden met een installateur. 

Hoe kun je aan de geluidseisen voldoen - na de installatie?

Heeft u uw warmtepomp of airco unit al geplaatst en ervaart u, of uw buren, geluidsoverlast?

Geen zorgen, dit kan opgelost worden!

Neem contact met ons op zodat wij een akoestisch onderzoek bij u uit kunnen voeren. In dit akoestisch onderzoek kijken we naar uw situatie, en wat de best passende geluiddempende oplossing is voor u.  

 

Neem direct contact op voor een geluidsmeting/akoestisch onderzoek door een van onze professionals.